Δελτίο Τύπου για τη διημερίδα 7-8 Απριλίου 2023

Στη Λίμνη Ευβοίας, στις 7 και 8 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση/ διημερίδα “Η Φωνή του Δάσους”, από εθελοντές και δημότες του δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας.

Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ είναι η φωνή του πανέμορφου δάσους της Β. Εύβοιας που χάνεται.Είναι οι ανατριχιαστικές φωνές των ζώων που τρέχουν τρομαγμένα και το τρίξιμο των δέντρων που κάηκαν. Είναι επίσης η φωνή των κατοίκων που βιώνουν μια πρωτοφανή και βίαιη αλλαγή στον τρόπο ζωής τους και η αγωνία μιας κοινωνίας που εξαρτάται απολύτως από το Δάσος. Εδώ βρίσκονται σε κίνδυνο όλοι οι κλάδοι: οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι εργάτες του δάσους, οι τουριστικές επιχειρήσεις, κ.ο.κ.

Η εκδήλωση γίνεται για να μάθει η κοινή γνώμη την αλήθεια: το δάσος της Β. Εύβοιας (και όλη η Β. Εύβοια όπως την ξέραμε) κινδυνεύει να χαθεί για πάντα!

Ο κίνδυνος παραμονεύει τόσο για το καμένο δάσος όσο και για το υγιές που εκτείνεται και στο Δήμο Διρφύως Μεσσαπίων, σχεδόν μέχρι τη Χαλκίδα. Όποιος δεν έχει επισκεφτεί την περιοχή δεν είναι σε θέση να καταλάβει την έκταση του καμένου δάσους και το μέγεθος της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής καταστροφής. Η καμένη έκταση έχει μέγεθος σχεδόν όσο ΔΕΚΑ ΚΥΚΛΑΔΟΝΗΣΙΑ. Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα χωριά τους προς εύρεση εργασίας σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή του εξωτερικού και λόγω του γενικότερου καταθλιπτικού κλίματος της περιοχής. Μάλιστα, για την αποκατάστασή της καμένης περιοχής δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα!

Οτιδήποτε άλλο δημοσιεύεται στα αστικά ΜΜΕ για το πόσο καλά προχωρά το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής μας ΔΕΝ είναι προϊόν δημοσιογραφίας αλλά … διαφημιστική καταχώρηση!

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Πριν λίγο καιρό ανακοινώθηκε από το Μαξίμου ότι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την ανασυγκρότηση της περιοχής που ανατέθηκε στον κ. Μπένο και στο σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ. Όμως, απάντηση δεν έχει κανείς για τα σοβαρά ερωτήματα: Ποιο είναι το γενικό σχέδιο για το δάσος μας; Πως θα αποτρέψουμε την επόμενη μεγάλη φωτιά που θα τελειώσει το δάσος μας για πάντα; Ποιο είναι το βραχυπρόθεσμο σχέδιο για την αντιπυρική του 2023; Ποιο είναι το μακροπρόθεσμο σχέδιο; Ποιος παρατηρεί τη φυσική αναγέννηση του Δάσους μας; Ποιες εργασίες θα γίνουν, πως θα γίνουν, από ποιους και πότε θα γίνουν;

Το σχέδιο ανασυγκρότησης που ο κ. Μπένος και το ΔΙΑΖΩΜΑ προσκόμισαν στην πυρόπληκτη Β. Εύβοια είναι ένα πακέτο από εκθέσεις ιδεών γύρω από έναν χωρικό σχεδιασμό που, εκτός από αντισυνταγματικός, φαίνεται πως ήταν ήδη έτοιμος μόλις έσβησε η φωτιά. Καμία ουσιαστική βοήθεια δεν προσφέρει το σωματείο του κ. Μπένου στον τόπο μας, ενώ το ολοκαύτωμα της Β. Εύβοιας βοηθά το ΔΙΑΖΩΜΑ να λειτουργεί ως φιλανθρωπικό ίδρυμα και να μαζεύει χρήματα από δωρητές. Είναι προκλητικό να αντιμετωπίζεται με τέτοια ελαφρότητα μια ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ κατεστραμμένη περιοχή. Δυστυχώς,  η τοπική αυτοδιοίκηση προσδέθηκε στο άρμα του κ. Μπένου αντί να ενώσει την τοπική κοινωνία, να απαιτήσει από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να ρίξει όλο το βάρος της στα διαθέσιμα θεσμικά όπλα!

Ειδικότερα για το θέμα του Πολεοδομικού Σχεδιασμού, ο δήμαρχός μας εισηγήθηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο να «παγώσει» το ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) που ανατέθηκε με νόμιμο διαγωνισμό και ολοκληρώθηκε πριν τις φωτιές ύστερα από 10 χρόνια έρευνας και δουλειάς, ενόψει ενός ΕΠΣ (Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο) που φέρνει το ΔΙΑΖΩΜΑ ως «δώρο» στον πυρόπληκτο δήμο μας. Η ψήφιση του συγκεκριμένου θέματος αναβλήθηκε κατόπιν αντίδρασης δημοτών που ζήτησαν να γίνει ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τη συγκεκριμένη «δωρεά». Αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να τα αναλύσουμε και στην εκδήλωση με τους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας.

Στη «Φωνή του Δάσους» καλούνται ιδιαιτέρως οι Eυβοιώτες που είδαν τον πανέμορφο τόπο τους να καταστρέφεται για να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν στις νομικές/ θεσμικές ενέργειες και τα επόμενα βήματά μας για την προστασία του δάσους. Στη διημερίδα συμμετέχουν το Σωματείο Εθελοντών Διασωστών Δασοπυροσβεστών Ελυμνίων, το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών Δασεργατών Εύβοιας, το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος, εθελοντές, φορείς, επαγγελματίες και προσωπικότητες που ενδιαφέρονται πραγματικά για το δάσος και τον τόπο μας.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, επισκέπτες και δημοσιογράφοι θα ξεναγηθούν από τον ΕΟΣ Χαλκίδας στη Β. Εύβοια και στο γραφικό χωριό της Λίμνης και θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν με τα μάτια τους τι πραγματικά συμβαίνει στη Β. Εύβοια.

Δημοσίευση στην εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 1 Απριλίου 2023

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *