Το μήνυμα του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο Νησί των Ονείρων

Μεγάλη ήταν η επιτυχία της περιβαλλοντικής συναυλίας συλλόγων και κινημάτων της Εύβοιας και της Σκύρου, που πραγματοποιήθηκε στην Ερέτρια στις 8 Ιουλίου, με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και την ορχήστρα του. «Θα μπορώ να λέω πως ήμουν κι εγώ εκεί», είπε συγκινημένος ο Θανάσης κατά τη λήξη μιας υπέροχης βραδιάς, όπου η συνειδητή περιβαλλοντική στόχευση συνάντησε την ψυχαγωγία σε μία πραγματική μέθεξη. Κατά την αποχώρησή τους οι περίπου 5.000 συμμετέχοντες κατέπληξαν τους εθελοντές που θελήσαμε να καθαρίσουμε τον χώρο, μιας και είχαν πάρει μαζί τους όλα τα σκουπίδια, αφήνοντας το μέρος πεντακάθαρο και αποδεικνύοντας πως δεν ήταν εκεί μόνο για να διασκεδάσουν.
Στο βίντεο που ακολουθεί ακούστε το μήνυμα του Θανάση για την Εύβοια και τη φύση.
Η συναυλία αυτή αποτελεί την τρίτη κατά σειρά σύμπραξη ομάδων και εθελοντών για την ανάδειξη των προβλημάτων της Εύβοιας. Η αρχή έγινε πέρυσι το καλοκαίρι, όταν ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος (ΕΟΣ) Χαλκίδας διοργάνωσε προβολή του ντοκιμαντέρ Βόρεια Εύβοια, Το Σχέδιο (για τις αιτίες της μεγάλης πυρκαγιάς στην Βόρεια Εύβοια), στο πλαίσιο του 2ου Περιβαλλοντικού Φεστιβάλ Χαλκίδας, ακολουθούμενος από πολλές άλλες ομάδες σε όλη την Εύβοια (www.tosxedio.com). Δεύτερος σταθμός η επιστημονική διημερίδα Φωνή του Δάσους, που έγινε στις 7-8 Απριλίου 2023, στη Λίμνη Ευβοίας, με πρωτοβουλία εθελοντών από τη Βόρεια Εύβοια και συνδιοργάνωση με τον ΕΟΣ Χαλκίδας, τους εθελοντές δασοπυροσβέστες Λίμνης (ΣΕΔΔΕ) και το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας (https://forestvoice.gr/category/diimerida7-8/). Η διημερίδα είχε σκοπό να ενημερώσει για τα προβλήματα της Βόρειας Εύβοιας μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Και ο τρίτος σταθμός ήταν η συναυλία με τον Θανάση, μια ιδέα που γεννήθηκε εκεί στη Λίμνη, μετά την διημερίδα, 3 μήνες πριν. Η αρχική ιδέα ήταν μια συναυλία για την Βόρεια Εύβοια, αλλά μετεξελίχτηκε σε μια συνένωση ομάδων και συλλόγων από όλη την Εύβοια και την Σκύρο, σε μια έμπρακτη αναγνώριση πως τα προβλήματα και ο αγώνας μας είναι κοινός.
Οι ομάδες που συνεργάστηκαν είναι: η Φωνή του Δάσους (όπως πλέον ονομάστηκε η ομάδα πολιτών από την Βόρεια Εύβοια), ο ΕΟΣ Χαλκίδας, οι Ενεργοί Πολίτες «Μέδουσα», ο Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Στενής “Η Δίρφυς”, ο Πολιτιστικός Φυσιολατρικός / Αναπτυξιακός Σύλλογος Οικιστών Νημποριού, ο σύλλογος Καρυστίας ΣΠΠΕΝΚ, η Επιτροπή Αγώνα Σκύρος SOS, ο Σύλλογος Δήλησου, η Ομάδα για την Προστασία της Άγριας Ζωής και της Φύσης, ο Φιλοζωικός Animal Ερέτριας, τα Σωματεία Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Ελυμνίων και Ερέτριας, η Ομάδα πολιτών για τη διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ, το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης”, και ο Περιβαλλοντικός και πολιτισμικός σύλλογος Ελυμνίων “Μάκιστος”.
Ιδιαίτερα να ευχαριστήσουμε εδώ την συνεισφορά των Ενεργών Πολιτών «Μέδουσα» που, ούσα ομάδα από την Ερέτρια, ανέλαβε το μεγαλύτερο βάρος της διοργάνωσης, του συντονισμού και της φροντίδας του χώρου. Η συναυλία έγινε στο Νησί των Ονείρων, έναν ειδυλλιακό χώρο του δήμου Ερέτριας, που τώρα έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ για… «αξιοποίηση». Το Νησί των Ονείρων, εντελώς παραμελημένο και γεμάτο σκουπίδια, έλαβε ζωή και φροντίδα πριν επιστραφεί στον δήμο σε εμφανώς καλύτερη κατάσταση από αυτήν που μας παραδόθηκε. Κι αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμά μας: πως εμείς, οι ενεργοί πολίτες κάθε τόπου, με σύμπνοια και συνεργασία, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Αν επανοικοιοποιηθούμε τον δημόσιο χώρο, κατακτούμε ξανά την ίδια μας τη ζωή.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη κοινή μας δράση.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *